2.1 Mikä tekoäly?
Kaikki ovat varmasti nähneet lehtien artikkeleissa mainittavan tekoälyn tai kuulleet puhuttavan siitä. Jokaisen on tärkeää tietää edes jollain tasolla, mitä tekoäly on, sillä teknologia on tuonut sen osaksi jokaisen meidän arkipäiväämme. Alempana kerron, mitä tekoäly on Jargonmankeli podcastin ja muiden löytämieni tietojen avulla.
Eli mitä tekoäly on?
Tekoäly (artificial intelligence, AI) on koneen kykyä käyttää ihmisen älykkyyteen liittyviä taitoja, kuten päättelyä, oppimista tai suunnittelua. Tekoäly on siis koneen toimesta älykästä toimintaa, eli sellaista, joka olisi ihmisen tekemänä älykästä. Esimerkiksi, jos kone pystyy havainnoimaan maalitehtaalla mustan maalin seasta jotakin toista väriä ja pysäyttämään valmistuksen ilman ihmistä, niin siinä hyödynnetään tekoälyä.
Itselleni tekoälystä mieleen tulee älykäs kone, robotti tai ohjelma, joka pystyy suoriutumaan itsenäisesti sille asetetuista tehtävistä ja tekemään ne ihmistä nopeammin. Tulevaisuudessa tekoäly voi jopa pystyä sellaiseen, johon ihminen ei pystyisi.
Tekoälyn eri muodot
Useasti tekoälystä puhuttaessa, puhutaan nimenomaan heikosta tekoälystä. Heikko tekoäly pystyy tekemään yhtä tehtävää tai ratkaisemaan yhden asian kerrallaan ja tekee sen hyvin. Heikon tekoälyn tehtäviä voisi siis olla esimerkiksi syöpäkasvaimen tunnistaminen kuvista tai yhtäläisyyksien tunnistaminen suuresta datamäärästä. Kaikki tekoäly on tällä hetkellä juurikin heikkoa tekoälyä.
Vahva tekoäly taas pystyy tekemään monia eri asioita samanaikaisesti. Lisäksi se pystyy jäljittelemään inhimillistä älykkyyttä tehokkaasti ja ajattelemaan itsenäisesti. Tällä hetkellä vahvan tekoälyn kehittäminen on kuitenkin vielä käynnissä ja niin kuin aiemmin mainitsin, tämän hetkinen tekoäly, mitä pystymme hyödyntämään, on heikkoa tekoälyä.
Näiden kahden lisäksi tekoälyä koskevissa tutkimuksissa on myös mainittu superäly. Superäly olisi jopa ihmistä ja kaikkia muita elollisia oliomuotoja älykkäämpi muoto tekoälystä.
Tekoäly arkielämässämme
Aina emme välttämättä arjessa edes huomaa tekoälyn olemassaoloa. Sitä kuitenkin hyödynnetään esimerkiksi kohdennetussa mainonnassa ja verkon hakukoneissa, joita käytämme lähes päivittäin. Lisäksi tekoälyä hyödynnetään esimerkiksi nettisivujen sisältöjen räätälöinnissä, inventaarioiden suunnittelussa ja logistiikassa.
Tekoälyn avulla myös esimerkiksi vakuutusten ja lainapäätösten saaminen verkon kautta on mahdollista jopa muutamissa sekunneissa. Tämän avulla työntekijät voivat keskittyä vaikeampiin tapauksiin ja asiakkaat saavat nopean vastauksen, mikä ei välttämättä olisi mahdollista, jos kaikki päätökset tehtäisiin ainoastaan ihmisten toimesta. Lisäksi tekoäly voi mahdollistaa terveydenhuollon osalta jotakin sellaista, johon ihminen ei kykene. Tekoäly voi pystyä havainnoimaan joitakin sairauksia huomattavasti ihmisiä aikaisemmin.
Tekoäly tuo mukanaan rajattomasti mahdollisuuksia, joita pystymme hyödyntämään jo nyt sekä se tuo varmasti lukuisia uusia tulevaisuudessa. Tekoälyä kehitettäessä on kuitenkin tärkeää havainnoida riskit sekä tiedostaa, minkälainen tekoäly on meille hyödyllistä ja minkälainen on enemmän jo haitallista.
Lähteet:
https://soundcloud.com/jargonmankeli/mista-oikeasti-tekoalyssa-ja-koneoppimisessa-on-kyse
https://www.cgi.fi/fi/mita-on-tekoaly
https://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/society/20200827STO85804/mita-tekoaly-on-ja-mihin-sita-kaytetaan
Kuvien lähteet:
Kuva 1: https://www.appypie.com/westworld-ai-robotics-future
Kuva 2: https://insights.omnia-health.com/technology/artificial-intelligence-healthcare-delivery
Todella mielenkiintoinen postaus! Verkkokirjoistustyylisi on todella siistiä ja selkeää, jota on ilo lukea. Olet osannut tiivistää hyvin informaatiota lukijalle ymmärrettävään muotoon. Blogisi ulkoasu on kaunis ja viimeistellyn näköinen. Kuvat ovat erittäin osuvia ja tykkään siitä, että ne ovat tarpeeksi suuria. Postauksen rakenne on selkeä, hyvin jaoiteltu ja väliotsikoitu, mikä tekee lukemisesta vaivatonta lukijalle.
VastaaPoistaOn hienoa, kun tekoälyn avulla ihmisten työtehtäviä pystytään helpottamaan ja nopeuttamaan. Niinkun esimerkissäsikin mainitsit, niin ihmiset saavat esim. vakuutuspäätöksen muutamassa sekunnissa, kun muuten sen käsittelyä voisi joutua odottamaan pitkäänkin. Ja työntekijät pystyvät keskittymään monimutkaisempiin tapauksiin. Saa nähdä millainen tuo mainittu superäly sitten olisi. Jos se on kaikkia ihmisiäkin fiksumpi, niin vähän jopa pelottaa mitä se voisi saada aikaan.
Kiitos kiinnostavasta ja ajatuksia herättävästä postauksesta. Mukavaa viikonloppua! :)
-Pihla
Tuo Janrgonmankeli on hauska löytö, podcastit ovat hauska tapa oppia uutta.Noihin lähteisiin lopussa voisi laittaa vielä artikkelin nimen ja linkeiksi, niin että lukijan olisi helppo käydä katsomassa niitä.
VastaaPoista